Pressetekst


En kærlighedserklæring til livet på havet


Torben Ravn har altid elsket alt, der kan flyde. Siden han var barn, har skibe og skibsfart været hans helt store passion. I sin bog Vand under kølen – Et liv i Den Blå Verden, der udkommer den 30. november, giver Torben Ravn et levende indblik i den verden, som har fascineret ham gennem et helt liv.

Vand under kølen er historien om et menneske, der fandt sin rette plads i Den Blå Verden og levede drømmen fuldt ud. Som en af få har Torben Ravn gjort sig gældende både som styrmand på broen og som skibsingeniør og -reder på de bonede gulve, og den indsigt og de oplevelser, det har givet ham, deler han nu i sin bog.

Nu ingen sømandstatoveringer” sagde Torbens mor til ham, da han som 17-årig mønstrede sit første skib. At ’Grønskollingen fra Gentofte’ valgte en karriere i den maritime verden, lå ikke i kortene, men passionen for skibe og skibsfart førte Torben Ravn ud på de syv verdenshave og videre ind i centrum af dansk og international shipping.

30 maritime nedslag – en maritim erhvervshistorie

Det var i 1964, at Torben Ravn stak til søs, og her startede hans liv som sømand med alt, hvad det indebar af små kabysser, skibsforlis og blinde passagerer, og hans sømandsliv førte ham fra Grønland til Argentina og fra Casablanca til Sydney. Det var et barskt liv med hårdt arbejde, som formede den unge sømand til et disciplineret menneske.
I Vand under kølen har Torben Ravn udvalgt 30 begivenheder fra sit maritime arbejdsliv, som skildrer, hvordan søfarten blev til shipping, og hvordan han udviklede sig fra grønskolling til skibsingeniør og -reder med egne tankskibe.


Torben Ravns liv i Den Blå Verden blev meget mere end et liv på havet. Som en af få har han både fået en sømands- og en skibsingeniøruddannelse. I 1977 dimitterede han som skibsingeniør og fik ansvaret for at konstruere, bygge og drive skibe, og ingeniørjobbet blev starten på en erhvervshistorie, hvor Torben Ravns veje har krydset flere af de mest succesfulde shippingfolk i Danmark. Sammen med sine partnere startede Torben Ravn adskillige maritime virksomheder, og som konsulenter fik de ansvaret for meget betydelige investeringer i nye skibe og shippingrelaterede projekter i hele verden, herunder betydelige udviklingsprojekter for blandt andre DANIDA og Verdensbanken.

”Jeg har befundet mig i en verden på havet på et tidspunkt, hvor – næsten – alt har kunnet lade sig gøre, og jeg har både taget chancer og prøvet nye ideer af. Heldigvis har jeg haft mere held end uheld, og jeg har gennem mit liv arbejdet sammen med folk, der har haft visioner og evner til at få ting til at ske. De erfaringer og venskaber, jeg har opnået gennem mit liv i Den Blå Verden, er jeg både taknemmelig for og stolt over,” siger Torben Ravn.

Erhvervsmanden Torben Østergaard-Nielsen har skrevet forordet til Vand under kølen. Bogen er illustre ret med billeder og tegninger af nogle af de mere end 250 skibe, som Torben Ravn har arbejdet på og med gennem sit arbejdsliv.