Forord


I gennem mere end 40 år har jeg haft fornøjelsen af at følge, hvordan den globale skibsfart har udviklet sig. Det er en fascinerende forandring, hvor teknologiske landvindinger, geopolitiske strømninger og digitaliseringen har spillet en enorm rolle. Men hvor essensen på en sær måde stadig er den samme: Det traditionsrige sømandskab kombineret med det gode købmandskab, appetitten på at møde nye kulturer og mennesker og ikke mindst udlængslen, uanset om man er vokset op i Middelfart eller Manila.
Skibsfarten, eller shipping, som det retteligt hedder i dag, har til alle tider været en dragende verden. Det går ganske enkelt i blodet, når først man er ’kommet ombord’, selvom oplevelsen for en ung mand eller kvinde i branchen i dag er noget anderledes, end da Torben og jeg trådte ind i det maritime univers tilbage i 1970’erne.


Shipping er nu som før en livsnerve mellem forskellige kontinenter og lande. Evnen til at fragte varer (og mennesker for den sags skyld) er afgørende for den fredelige samhandel i verden. Når man opererer i den industri og får det store globale udsyn, kan det ikke undgå at få betydning for ens måde at drive forretning på – der bliver på en måde højere til loftet.

Det har Torben Ravn skrevet en unik bog om. Hans mange personlige beretninger fra verdenshavene og især havnene samt hverdagen i ship management er spændende og indlevende, og man bliver mindet om, hvordan shipping er i evig udvikling. ”There is never a dull moment in shipping”, som man siger.

Torben og jeg har fulgtes ad professionelt i årtier, og den gensidige respekt har over tiden udviklet sig til et venskab. Udover at vi deler samme fornavn, deler vi passionen for skibsfart, og som flere af bogens kapitler afslører, har vi også en fælles passion for at forstå både mekanik og forretning helt ned i detaljen.


Danmark er en traditionsrig søfartsnation og har selv i dag en meget fremtrædende rolle i shipping med både markante og dygtige skibsredere,
førende uddannelser inden for søfart og en lang række underleverandører.
Det er da ikke uden stolthed, at vores firma Bunker Holding i dag er verdens største leverandør af brændstof til shippingindustrien. Historien om Danmark som søfartsnation er derfor også et stykke dansk erhvervshistorie. Og Torbens beretninger fra et liv i ’Den Blå Verden’ er et stykke Danmarkshistorie.

Jeg vil ønske rigtig god læselyst.

Torben Østergaard-Nielsen
Stifter, ejer og bestyrelsesformand
USTC